Uudised

21. juuli 2008

Läti looduspargid

Kevadel 2008 nägi ilmavalgust Läti päevalehe Latvijas Avīze teemaleht nr 5 (Lauku Avīzes tematiskā avīze) Läti looduspargid. Aktiivse puhkuse kohtadest kuni vaiksete loodusnurgakesteni (Latvijas dabas parki. No aktīvas atpūtas līdz klusiem dabas stūrīšiem) Anita Banziņa sulest.

Vaatamata oma vihikulaadsele vormile on tegemist kaunis ülevaatliku üllitisega, mis kõik Läti looduspargid maakondade kaupa loodushuvilise ette toob. Iga kaitseala kohta on olemas väike asukohakaart koos üldandmetega: asukoht, pindala, asutamisaasta koos rahvusvahelise staatusega (Ramsari-ala vms), infopunkti kontaktandmed ja kodulehe aadress. Neid andmeid mõistab loodushuviline lugeja ka suurema läti keele oskuseta.

Sellele järgneb tutvustav tekst koos illustreerivate fotodega, kus iga looduspark piisavalt ülevaatlikku iseloomustamist leiab.

Siinkohal tasub eraldi esile tõsta Vidzemes (Liivimaal) Eesti piirile kõige lähemal asuvat Salatsi oru loodusparki (Salacas ielejas dabas parks), mis kaitseb kaunist Salatsi (Salaca) jõe orgu Väike-Salatsi (Mazsalaca) ja Salatsi (Salacgrīva), kus jõgi Liivi lahte voolab, vahel. Salatsi oru looduspark asub omakorda Põhja-Vidzeme biosfäärikaitsealal. Siia pole ka Eesti loodushuvilisel pikk maa sõita, kui juba Pärnumaal ollakse.

Väljaanne on ka praegu veel müügil Läti ajalehekioskites.

Head tutvumist Läti loodusega!

Samas sarjas on ilmunud ka Läti ajaloolisi maakondi ning samuti ka Eestit (Apceļo Baltiju! Igaunija) tutvustav teemaleht.


Lingid: