Uudised

13. juuli 2008

Merekeskus Vellamo - uus muuseumikeskus Kotkas

Üleeile (11.07.2008) avati Kotkas, siinsamas Virumaa ranna vastas üle Soome lahe, uus suurepärane näitusekeskus - Merekeskus Vellamo, kus on ühe katuse all koos Meremuuseum, Kymioru (Kymenlaakso) Maakonnamuuseum ja Teabekeskus Vellamo. Täna oli mul võimalus seda kõike oma silmaga Kotka sadamas (kantasatama) vaatamas käia.

Keskuse arhitektuurse lahenduse jaoks korraldati 2005. aastal avalik rahvusvaheline arhitektuurikonkurss, mille võitis arhitektuuriprofessor Ilmari Lahdelma (Arhitektuuribüroo Lahdelma & Mahlamäki). Hoones on pinda 15 000 m2 ja maksma läks kompleks ligi 48 miljonit eurot.

Hoone kujutab endast tsunamit, mille sees on vajalikud näituse-, konverentsi- ja tööruumid ning mille katusel saab kõndida. Hoone kõrval on kai muuseumilaevade ja sadamakraanadega. Lisaks autoparklale on muuseumikülastajaid ootamas ka omad paadikohad.

Hoone jättis imposantse ilme ning sulandus kenasti olemasolevasse sadamamiljöösse. Lisaks avanes tsunaami harja alt suurepärane vaade Kotka linnale. Ka keskuse kõrval olevate sadamakraanade kõrgelt vaatamine andis hoopistükis uue ettekujutuse neist.

Hoones endas on meremuuseumi saalides üleval ekspositsioon merendusest Soomes (ja ka Läänemerel) aegade algusest tänapäevani - stendid, oskuslikult valitud esemed ja videod vahelduvad elusuuruses eksponaatidega - laevakajutite ja laevade endiga. Finnjeti algupärane originaalkajut, aurulaeva Vellamo kaptenikajut 1920ndaist aastaist on vaid ühed silme ette kerkivad näited. Lisaks piirivalve mereekspositsioon eraldi suures saalis. Õues on kai ääres seismas mitmed alused ja juba eelmainitud sadamakraanad. Eraldi äramärkimist tasub jäämurdja Tarmo, mida külastajad ka seest vaadata saavad.

Siinkohal tuleb märkida, et Soome Piirivalveamet on üks Kotka meremuuseumi koostööpartneritest.

Kogu ekspositsioon saab täielikult valmis alles sügiseks, kui täitub veel üks suur hall keskuses.

Ka Kymioru Maakonnamuuseum ei jää oma suuremast vennast sugugi maha - ülevaade maakonna möödanikust ja inimestest oli muljetavaldav. Lisaks oli muuseumis avatud näitus aja mõõtmisest ja ajamõõtjatest läbi aegade.

Sõnades on ühte kaasaegset muuseumikeskust raske kirjeldada - seda tasub kindlasti ise vaatama minna.

Merekeskuse Vellamo näol on saanud Kotka linn lisaks kuulsale Maretariumile juurde olulise mitmefunktsioonilise kultuurikeskuse.

Lõpuks tasub mainida, et arhitekt Ilmari Lahdelma projekti alusel valmib Vellamo läheduses ka Kotka uus puupaadikeskus.


Asukoht: N 60° 28' 19,5", E 26° 56' 40,5" (WGS84)




Viited:



Fotod: Teet Koitjärv