Uudised

27. juuni 2008

Kuhu lähed, praktiline looduskaitse...

Siinkirjutaja arvamus Loomakaitse vs looduskaitse tekitas tulise mõttevahetuse Loodusaja listis. See on tore, sest vaid avalikult arutades saame mitmed asjad selgeks rääkida. Püüan juulikuu jooksul teha ajaveebi ülevaate, mida Loodusajas arvati ja kuhu välja jõuti.

Paar seisukohta on jõudnud juba ka laia avalikkuse ette. Eesti Looduse värskes numbris (6/2008) on tsiteeritud ühte Loodusaja mõttevahetaja arvamust, kes on mures sarnase mõttevahetuse jõudmise pärast laiade rahvamasside ette:

Spetsialistidele sobib nõnda arutada küll, kuid mitte avalikult kogu rahvast kaasates - nii töötaksime vastu neile jõupingutustele, mis on tehtud, et inimesed loodust märkama ja hoidma harjuksid.
Siinkirjutaja aga püüdiski oma ajaveebikirjutises väita, et alati pole tegemist looduskaitsega, kui me looduslikkesse protsessidesse üleliia sekkuda püüame. Siin on (lemmik)loomakaitsele järelemõtlemise koht...

Hoopis sümpaatsem on mulle Riikliku Looduskaitsekeskuse peadirektori asetäitja Leelo Kukke mõtisklus Looduskaitse ja pardipesu ajalehes Eesti Ekspress (20.06.2008).

Julgustan ka ise kõiki avalikule mõttevahetusele - praktilised looduskaitsjad ja looduskaitsebioloogid ei tohi peljata oma põhjendatud mõtteid välja öelda. Vaid nõnda vaidleme selgeks nähtused ja suundumused, mis on juba ammu ilma meie taganttõukamisetagi meediasündmusteks muutunud. Samal ajal edendame ka looduse mõistmist ja loodusharidust.