Uudised

25. mai 2008

Šveitsi rahvuspargi uus looduskeskus Zernez'is

Nende ridade kirjutamise ajal on jäänud Šveitsi rahvuspargi uue looduskeskuse Zernezis avamiseni täpselt 5 päeva, 17 tundi, 23 minutit ja 50 sekundit - nõnda loeb aega kell Šveitsi rahvuspargi (Der Schweizerischer Nationalpark, Parc Naziunal Svizzer, Parc National Suisse, Parco Nazionale Svizzero) kodulehel.

Kuulake kõik! (mp3)
Rahvuspargi ajaloo suurim projekt on valmis saamas:

  • 800 m2 näitusepinda
  • paremad tööruumid rahvuspargi administratsioonile
  • moodne tehnika
  • auditoorium 150 istekohaga.
Kõik see kokku mahub kolme hoonesse:
Kogu kompleks avatakse pidulikult 31. mail 2008.

Projekteerimis- ja ehitustööd kokku kestsid 6 aastat. Kompleksi puhul on kokku sobitatud loodust ja arhitektuuri, modernset ja ajaloolist. Looduskeskuse uus hoone kujutab endast kahte identset kuubikut, mis ühise nurga läbi moodustab terviku. Sirged jooned, keskkonnasõbralikkus, kaasaegsed ehitusmaterjalid ja kaasaegne tehnika - selliste märksõnadega tutvustatakse külastuskeskuse uusehitist.

Looduskeskuse ruume hakkab kasutama ka Zernezi turismiinfopunkt (koos ametiruumidega).

Looduskeskuse avapäeval avab rahvusvaheliselt tuntud Prantsuse maalikunstnik Eric Alibert oma näitusega vahetatavate näituste tsükli.


Šveitsi rahvuspark asutati 01.08.1914 Graubündeni kantonis ja on seega 9 Rootsi rahvuspargi järel vanuselt järgmine Euroopas. Rahvuspargi kodulehel rõhutatakse, et Šveitsi rahvuspark on Alpide ja Kesk-Euroopa esimene rahvuspark.

Mõttevahetused Šveitsi rahvuspargi loomise üle on kaudselt kaasa aidanud Eesti esimese rahvuspargi, Lahemaa, asutamisel.



Viited:

Foto: Hans Lozza (Šveitsi rahvuspark)